Monday, April 11, 2011


Historia i Skåne: En Gammal Land

När vi var i Skåne, lärde vi mycket om historia från vad vi såg. Sverige och andra europeiska länder är intressanta eftersom deras historia är så gammal. Byggnaderna som finns i Sverige är äldre än historien om landet där jag föddes! Nånting så gammal är fantastiskt att tänka på, och varje historisk kyrka och hem är speciell.

Vi såg många fantastiska, historiska saker medan vi var i Helsingborg. Stadshus i USA är ofta tysta, små byggnader, men Rådhuset i Helsingborg såg verkligen ut som hjärtat av staden. Rådhuset är en stor, majestätisk, röd tegelbyggnad med ett högt klocktorn. Man kan se historien om Helsingborg i vackra glasmålningar. Ett fönster visar även ankomsten av den första medlemmen av Bernadott kungliga familjen till Sverige!

En av mina historiska favorit platser i Helsingborg är Mariakyrkan. Mariakyrkan byggdes på 1300-talet. Denna vackra kyrka är fantastiskt eftersom det finns så många olika kulturer i den samma byggnad. Mariakyrkan var katolska i början, men sedan blev det protestantiska. Du kan se den katolska fresker på delar av väggen. Det finns många gamla gravstenar på golvet i kyrkan också. Några av de har nordiska runor på dem!

Helsingborgs Kärnan är en andra speciell och vacker plats i staden. Man kan se Kärnan från nästan alla delar av staden. Det är den sista delen av en gammal fästning på toppen av en kulle som vakar över Helsingborg. Den var byggdes i början av 1300-talet, när Helsingborg fortfarande var en del av Danmark. Tornet är stängt för renovering nu, men utsikten från de två mindre tornen är fortfarande så vackert.

Holly och jag klättrade upp till den mindre två torn på natten och tittade ut på staden. Staden var så tyst och rök steg upp från skorstenarna. Det fanns så många kyrktorn och vi kunde se ljusen från Danmark över havet. Det var så vackert att jag nästan grät - Jag kände så kopplad med mina förfäder som hade hjälpt att bygga detta samhälle. Holly tycker också att Kärnan var vacker. Hon säger att "Skåne var rik med kulturhistoria, och att [hon] kändes som en viking som står på toppen av Kärnan." Jag tror att när vi stod på toppen av tornet, kände vi båda den samma sak, på vårt eget sätt.

Det finns många historiska platser i Lund också. Lunds domkyrka är en annan fantastisk plats. Katedralen var byggde på 1100-talet och har vackra höga tak och en gammal underjordisk krypta. Så mycket historia finns i byggnaden. Klockan tolv varje dag, spelar en arkeologisk klocka som byggdes på 1400-talet en sång från medeltiden. I denna kyrka kan man både se, lyssna och känna historia runt sig. Som denna kyrka, är historia i Sverige inte bara en idé i ett museum. De är en del av livet.

1 comment:

  1. You seem to have had a wonderful experience at Kärnan. I've only been there once and I thought it was soooo boring!

    ReplyDelete