Monday, April 18, 2011

Amerikanska studenter upplever svensk Mat

Ann Arbor, 18 April 2011


Saltlakrits, Ren och Kaviar, så svenskt för en amerikan.
Svensk mat är lite olik amerikansk mat, upptäckte en grupp universitetsstudenter från Michigan på deras resa till Helsingborg i södra Sverige.

Smörgås och pålägg

Svensk smörgås är verkligen gott. Jag åt smörgås hemma hos svenskarna och det var en vanlig mat. Smörgås har en skiva bröd, och osten måste man skära själv med en osthyvel. Gurka är vanligt på smörgås och annan mat. I Sverige äter man mer ost än i USA, till exempel är smörgås med ost och ost med käx ett populärt mellanmål. Ett annat annorlunda pålägg var kaviar. Jag hade inte ätit kaviar innan jag åkte till Sverige. Jag åt knäckebröd med ägg och kaviar. Knäckebröd är inte heller så vanligt i USA, men är mycket vanligt i Sverige. Britta säger att hon tycker om Kalles kaviar också. Kaviar är inte dyrt, och en kaviarsmörgås är vanligt som mellanmål. I USA kan man köpa Kalles Kaviar på IKEA. Knäckebröd finns i många mataffärer.


Sylt och sås till maten

Sylt och sås är lite olika också. Jag åt ganska ofta ketchup och lingon med mat i Sverige i mina familjer. Vi åt till exempel lingon, köttbullar och ren. Vi åt ketchup med pasta och korv, och det var gott, men annorlunda från USA. Jag tror att ketchup och lingonsylt finns i varje svenskt hem.


Röd korv pölse från Danmark

Jag åt en röd korv också i Sverige, på färja

n mellan Helsingborg och Helsingør. Det är en Dansk korv som heter pølse. Man äter korven med brödet i handen och stoppar den inte i brödet. Man doppar både korven och brödet i ketchup och senap och rostad lök. Jag tycker att röd korv smakar som korv i USA, men den är jätteröd, smal och lång.
Röd Korv eller Dansk Pølse.


Kräftor och Fisk

Kräftor var gott också. Det brukar man egentligen äta i augusti, men vi hade en kräftfest med svenskarna i februari. Till kräftorna drack vi snaps och sjöng snapsvisor. Det var roligt och intressant. Jag tycker om fisk och skaldjur, så det var bra i Sverige. När jag äter fisk vill jag inte se fiskens ögon, men kräftorna var hela, med huvud och ögon.

ögon!!!!


Fika och godis

Svenskt godis är också lite annorlunda. Mest olikt var saltlakrits. Jag tycker inte att det är så gott, eftersom det inte har så mycket socker. Svartlakrits är inte så populärt i USA. Tyler hatar saltakrits också. Semla är en bakelse för fastlagen. Semla är jättegott. Det är en bulle med mandelmassa och vispgrädde i mitten och pudersocker överst. Semlor fanns på varje cafe eftersom det var fastlagstid när vi var i Sverige. Jag åt semla med kaffe. Holly tycker om kanelbulle och semla också. Hon tycker om Daimchoklad och hon älskar prinsesstårta, ja, hon älskar verkligen att fika! På en vecka i Sverige hann vi med att prova på mycket svensk mat, från fukostar till middagar, hemma hos våra värdfamiljer och på restaurang. Det var en spännande del av resan.

En Semla

-Meghan Kelly

2 comments:

  1. Roligt inlägg!
    What swedish food did you hate or liked the most? :)

    ReplyDelete
  2. tack!
    jag hatar svartlakrits! men älskar semla!

    ReplyDelete