Wednesday, April 13, 2011

Festen I Sverige

Hög musik fyller öronen och galna lampor målar en surrealistisk bild över alla som dansar. Detta är festscenen i Sverige.

Platsar Att Dricka

Några av studenterna i University of Michigans svenska 234 klass upplevde något av svenska festscenen över sportlovet.

Vi gick ut fyra kvällarna under veckan,” säger Britta. En klubb som studenterna gick till hette Tivoli. "Tivoli var kul eftersom det hade tre dansrum. Det fanns ett rum som spelade rockmusik, ett rum som spelade house/dance musik och ett rum som spelade rapmusik.”

En annan plats som studenterna gick till hette Lilla Helvetet. ”Lilla Helvetet var mer som en amerikansk bar," sa Collin."Men drinkar kostar så mycket! Jag betalade 89 kronor för en Cosmo.” Jag vet inte hur mycket pengar en Cosmo kostar i USA men Collin sa också att en öl kostar omkring 50 kronor. Det är omkring $7.70 vilket är mycket pengar för att dricka en öl i USA.

Den "Pre-Game"

Eftersom det kostar så mycket, drack de flesta av studenterna innan de gick ut. Detta är vanligt i Sverige eftersom det sparar pengar och människor kan träffas och umgås innan de går ut. Det är mycket populärt för människor att "pregame" i Amerika också. Det sparar pengar också, men inte så mycket som i sverige.

"Det fanns bara en plats i stan som man kunde köpa alkohol." sa Collin. "Den hette Systembolaget och det stängde kl 06:00 på kvällen så man måste gå tidigt.”

Systembolaget

Systembolaget är en statligt ägd kedja av spritbutiker i Sverige. Det är den enda butik som får sälja alkohol drycker som här mer än 3.5% alkohol. Systembolaget säljer drycker utan alkohol också. För att köpa alkoholdrycker på Systembolaget måste man vara 20 år eller äldre, men på svenska restauranger och barer måste man vara 18 år.

Om studenterna upplevde den galna klubbar och barer i Sverige eller hade mer avslappnade kvällar spelade de drickaspel på deras värdars hus hade alla studenterna en fantastisk tid.

1 comment:

  1. "Pregame" is called Förfest in Sweden. It´s like beforeparty :)

    ReplyDelete