Sunday, April 10, 2011

Förståelse av språk i Sverige

Under sportlovet reste en grupp studenter från University of Michigan till Skåne i Sverige och de flesta elever tyckte att det var jättesvårt att förstå skånska dialekten i början av lovet men det börajde bli lite lättare till slutet. Danska, sa de, var helt omöjligt att förstå.

Språk med familjerna

Eleverna bodde hos olika familjer under lovet. Hos familjerna fick de höra och tala mycket svenska. Eftersom många av svenskarna pratade skånska var det jättesvårt att förstå dem i början. Holly sa att flickan som hon bodde med växte upp i Stockholm så det gick bra att förstå henne eftersom hon pratade vanlig svenska. Men hon sa också att det var jättesvårt att förstå mamman och pappan eftersom de pratade skånska särskilt om de pratade fort. Tyler sa också att när svenskarna pratade fort var det omöjligt att förstå vad de sa. Många sa att de pratade ganska mycket engleska med ungdomarna också. Alla sa att det blev lättare att förstå skånska dialekten efter några dagar.

Språk runt stan

Eleverna hade också många möjligheter att prata svenska när de var ute i stan. Britta sa att när hon var i Sverige fick hon ta bussen ganska mycket och eftersom hon är 19 år kunde hon få studentpris men hon var tvungen att förklara det till busschauffören. Hon sa att det var inte lätt att förklara det till honom på svenska med det gick bra till slut. Holly och Meghan sa att ofta när de sa någonting på svenska till någon svarade de på engelska eftersom de kunde höra att de inte var från Sverige.

Språk i Danmark

Danska var helt omöjligt att förstå tyckte alla. Collin sa att förut tycke han att danska var ett intressant språk men nu tycker han att det är lite äckligt. Tyler tycke att det lät ganska roligt och Britta tyckte att det lät lite som tyska. Det var svårt att förstå danska även för studenterna från Helsingborg. Meghan berättade att när de var på en restaurang i Köpenhamn hade de en servitör som pratade danska och det var lite besvärligt för svenskarna att förstå vad han sa. Hon sa att de började bli lite irriterad efter ett tag.

No comments:

Post a Comment